Translate

lauantai 25. maaliskuuta 2023

Lumet saivat kyytiä

  

Eilen illalla alkoi kova vesisade, joka sitten jatkui enemmän tai vähemmän kovana yön aikana. Alapihan pellonpuoleinen omenapuupenkki kuoriutui lähes kokonaan lumesta vapaaksi.


Penkin rusopäivänlilja on aina keväällä aikaisin nouseva ja niinpä näyttää olevan nytkin. Rusopäivänlilja kukkii pitkään ja helppoutensa ansiosta sitä sanotaankin "laiskan puutarhurin suosikiksi". Allekirjoitan sanotun ihan täysin.


Rusopäivänliljan lyhyehkö juurakko nousee usein ihan mullan pinnalle lumien sulattua, mutta hyvin sinnikästä ja helppoa liljaa näyttää olevan mahdoton saada hengiltä. Viime kesänä kuritin kasvustoa kovalla kädellä ja lisäsin jäljelle jääneille hieman uutta multaa, ja nytpä juurakoita ei näykkään nousseen maan pinnalle lainkaan.


Muitakin päivänliljalajikkeita löytyi penkistä.Ihan hyvinvoivalta näyttävä kultahanhikki saman penkin kiven kupeessa.

              

Omenapuun rungon vasemmalla puolella näkyy tarhapäivänliljoja. Vaikea muuten kuvitella, että parin kuukauden kuluttua tällä hetkellä hyvin ruskea nurmikko on hieman toisen näköinen.                         


Käväisin samalla katsomassa onko takapihan lumesta vapautuneessa lankkupenkissä jo nähtävissä elämää. Syyshohdekukka 'Red Army' ja .....


 viluisen näköinen esikko sekä.....


krookuksia oli näkyvissä. Näkyyhän siellä myös jänisten papanoita. Onneksi saman penkin atsaleat ja koristepuut on verkotettu.


Etupihan sepelikkökin oli sulanut jo lupaavasti ja......


Muutamia krookuksia on jo näkyvissä ja taitaapa oikein tarkkaan katsoessa yllä olevassa kuvassa, oikeassa alakulmassa, näkyä pari pionin piippoa.


Kuva krookuksista lähempää.


Ainavihanta punakukkainen rönsyleimukin pilkistelee jo lumen alta.

Mukavaa lauantain jatkoa.

21 kommenttia:

 1. Voi että, kun sulla siellä jo ihan vihreätäkin näkyy tulevan esille.
  Pian sulla taas loistaa kaunis kukkameri siellä!
  Meillä on vielä enemmän lunta, mutta varmaan sulaa pian pois, kun on niin sellasta höttölunta.
  Ihanaa kevään odotusta sulle ja hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vettä satoi sen verran paljon eilisillan ja yön aikana, että se paljasti muutamia kasveja lumen alta. Meilläkin pohjoispuolella pihaa on kuitenkin vielä melko runsas lumipeite.
   Kiitos samoin sinulle Harakka.

   Poista
 2. Ihanasti sieltä kaikkea nousee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä joutuu yleensä aina melko pitkään odottamaan lumien sulamista penkeistä. Nyt vesisade sulatti ilokseni alapihan penkin täysin lumesta paljaaksi. Muissa perennapenkeissä vielä lunta riittää.

   Poista
 3. Sateet tekivät hyvää työtä. Päivänliljat ovat kestäviä, lisäsin niitä viime vuonna paljon puutarhaan, tykkäävät kasvaa meillä. Ja ovathan ne kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivänliljat ovat kyllä hyvin kestäviä ja vaikka niiden yksittäinen kukka kestääkin vain lyhyen aikaa, uusia puhkeaa jatkuvasti lisää.

   Poista
 4. Kyllä tosiaan teillä väheni lumi. Meillä lunta on selvästi enemmän, toivottavasti ennusteet eivät toteudu, sillä tänne ennustetaan 35 cm lisää lunta lähipäivinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pohjoispuolella pihaa näkymät ovat täälläkin ihan eri näköiset ja lunta on maassa ihan tasaisena mattona. Enää lunta ei kaipaisi, mutta ilmoille nyt ei valitettavasti voi mitään. Toivottavasti kuitenkin kovilta pakkasilta säästyttäisiin.

   Poista
 5. Täällä se sade tuli lumena! No jospa se joskus sulaisi😉

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt täälläkin oli lunta satanut yön aikana noin 10cm ja lisää on luvattu.

   Poista
 6. Lunta tuli meilläkin alkaa olla jo metrin verran. Onneksi täältä blogeista pääsee ihastelemaan kevään tuloa ja ensimmäisiä kukkasia. Aurinkoista sunnuntaita ja pakkas aamua -26 astetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedätkö tytti…. Yön aikana täälläkin oli satanut taas maan ihan valkoiseksi.
   Melkoiset pakkaslukemat.
   Hyvää sunnuntaita ja kiitos kommentistasi.

   Poista
 7. Vaikka mitä siellä on jo näkyvissä. Meillä oli hyvä sulamisvaihe menossa, kunnes eilen illalla alkoi lumisade.

  VastaaPoista
 8. Onpa jo mukavasti viherrystä näkyvissä. Toivottavasti jänikset ymmärtävät olla rouskuttelematta myös verkottamattomat krookukset. Vaikka kuinka mieli tekisi suojata kaikki mahdollinen syöjiltä niin ihan krookusten verkottamisiin harvan jaksaminen riittää. 😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, nyt siitä vihreydestä ei ole tietoakaan, vaan maa on taas kauttaaltaan lumen peitossa.
   Krookuksia en ole minäkään koskaan verkottanut, mutta tähän saakka ovat saaneet olla kyllä ristihuulilta suojassa.

   Poista
 9. Ihastuttavaa tuo uuden kevään orastava vihreä. Hyvin kevät edistyy siellä.

  VastaaPoista
 10. On se vaan ihmeellistä, miten nuo sipulikukat ja monet aikaisemmat perennat nousevat ilmoille heti lumien sulattua. Meillä näytti eilen pitkälti samanlaiselta. Tänä aamuna lähdettiin taas tuttuun tapaan lumitöihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuvat olevan kuin pika-aiturit lähtötelineissä heti lumen sulaessa.Lumitöihin päästiin heti aamusta täälläkin.

   Poista