Translate

tiistai 31. toukokuuta 2022

'Elviira' ja 'Mauritz' aloittivat kukintansa


Lamoalppiruusu 'Elviira' 

Lamoalppiruusu 'Elviira' aloitti kukintansa muutama päivä sitten. Se onkin kaikista alppiruusuistamme  se aikaisin kukkija. Kooltaan Elviira on matalakasvuinen ja vain noin 120 cm leveä. Se vaatii hyvin varjoisan kasvupaikan ja onkin siksi suojattava keväällä auringolta todella hyvin. Kuten joskus aiemminkin olen maininnut, niin nykyisellä tietämyksellä en enää kyseistä alppiruusua valitsisi uudelleen juuri sen arkuuden ja vaativuuden takia. 


Alppiruusupenkki sijaitsee heti talomme takana.

Marjatanalppiruusu 'Mauritz' aloitti kukintansa vain hieman sisartaan 'Elviiraa' myöhemmin. Se on risteytetty Mustilassa, ja emona ovat olleet mustilanalppiruusu sekä maanmyötäinen punakukkainen lamoalppiruusu. Samasta risteytyksestä on siis myös  Elviira- lajike. 

'Mauritz' kuuluu FinE- kasveihin joiden yhtenä kriteerinä on muun muassa kestävyydeltään tautitestatut emokasvit. Kooltaan Mauritz on hieman Elviiraa isompi, eli vajaan metrin korkuinen. Kasvupaikan suhteen sen sanotaan onneksi olevan sisartaan sopeutuvaisempi. 


En malta olla laittamatta vielä loppuun kuvaa 2019 hankitusta kasvihuoneen edustalla kukkivasta ja itsepölytteisestä 'Pepi' päärynäpuusta sekä....


kukkanuppujaan parhaillaan availevasta Punaisesta Melbasta.


15 kommenttia:

  1. Elviirassa on tosi kaunis väri herkkyydestään huolimatta. Onpa Pepissä paljon kukkia, tuossa voi jo ladata sato-odotuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elviiran väri on kyllä ihan kiva. Pepi tuotti jo heti ensimmäisenä vuotenaan muutaman päärynän ja viime vuonna päärynöitä tuli jo ihan mukavasti, joten sato-odotukset ovat korkealla.

      Poista
  2. Onpas kaunista kukintaa! En kyllä Elviiraa uskaltaisi kokeilla, kun talvet voivat nykyään olla millaisia vain, eikä runsasta lumipeitettä voi taata.
    Ihanaa kesäkuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.
      Elviiralle kevättalvi on se kriittisin aika ja silloin se pitää muistaa suojata hyvissä ajoin.
      Kiitos samoin.

      Poista
  3. Onpas he kaikki ihania! Upeat värit, näillä kelpaa aloittaa kesäkuu :)

    VastaaPoista
  4. Alppiruusut ovat tosi kauniita. Meillä on alppiruusut ja atsaleat vielä nupussa.

    VastaaPoista
  5. Kyllä on kaunista alkukesän kukintaa. Upeita alppiruusuja. Hyvää alkavaa kesää sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Odotan kovasti jo varsinaista alppiruusujen pääkukintaa.

      Poista
  6. Ihanan väriset nuo alppiruusut. Äidilläni taisi olla joskus pari 'Elviiraa', mutta ne eivät kestäneet montaa vuotta. 'Pepi' kukkii komeasti ollakseen noin pieni taimi. Syksyllä pääsette herkuttelemaan päärynöillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elviira on kyllä melko vaativa. Se on ollut meillä jo vuosikaudet, mutta kuten kerroin sen suojaaminen pitää muistaa tehdä aina todella ajoissa. Sen kukinta on myös eri vuosina hyvin vaihtelevaa.
      Pepi kukkii kyllä nuoreksi puuksi melko hyvin.

      Poista
  7. Hienosti Pepi kukkii. Hyvin olet jaksanut suojata herkkää alppiruusuasi. Olen niin huono juuri noissa suojaamishommissa, että ei olisi minun hoivissani montaa talvea samanlainen alppiruusu edes kasvanut.

    VastaaPoista
  8. Pepi on kaikkineen yllättänyt positiivisesti.
    Suojaaminen on kyllä turhauttavaa ja työlästä.

    VastaaPoista
  9. Ihanat alappiruusut! Hianua, että nuan piäni puu tuattaa jo päärynöötä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti myöhempien alppiruusulajikkeiden kukkiessa olisi hieman suotuisammat ilmat. Kovassa tuulessa kukat kun varisevat hyvin herkästi maahan. Pepiin olen ollut kyllä hyvin tyytyväinen.

      Poista