Translate

keskiviikko 11. toukokuuta 2022

Kuusenkäpyjen haketusta

Meillä on ollut jo jonkin aikaa valmiiksi kerättynä ja varastoituna runsaasti kuusenkäpyjä, jotka eilen tapamme mukaan silppusimme oksasilppurilla. 

Kuten aiemminkin olen kertonut kuusenkäpyhake on mainiota esimerkiksi penkkien reunoilla estämässä rikkaruohojen kasvua. Käytän sitä myös hapanta maata suosivien kasvien juurella. Sopivasti kalkittuna, jolloin liiallinen  happamuus poistuu, uskon sen toki käyvän mainiosti muidenkin kasvien  katteena.


Takapihan lankkupenkin kulmauksissa minulla kasvaa jaloangervoja, jotka tunnetusti ovat happaman maan kasveja ja niiden juurelle levitin ensin hieman lämpökompostorissa ollutta kompostia ja sen päälle käpyhaketta.


  

                    Tässä levittämääni kuusenkäpyhaketta penkin reunassa, jossa kasvaa pensasangervoja.
Laitoin katetta myös omenapuun juurelle. Alle olisi tietenkin voinut ensin laittaa kerroksen kostutettuja sanomalehtiä, mutta rastaat kuopivat matoja etsiessään lehdet hyvin nopeasti katteen alta esiin (kokemusta asiasta näet on) ja kohta ne olisivatkin olleet jo tuulen kuljettamana liitelemässä pitkin pihamaata.


            Mieheni puolestaan hiekoitti ja ilmastoi nurmikkoa pystyleikkurilla, sekä lopuksi vielä ehti lannoittaakin osan nurmikosta. 


Sitten vielä Koska kukkii-haasteen arvauksiini. Eivät menneet minkään valitsemani kasvin osalta nappiin. Kevätesikon arvelin kukkivan 4.5. Kuvat tältä päivältä.


Pihan laidassa ruohotuppaan edessä kukinta on jo hieman pidemmällä.


Eipä paremmin tullut osumaan maaliin arvaukseni 19.5 kukinta-ajasta tämänkään kasvin osalta.  Sinivuokot ovat kärsineet nyt todella pahasti talvesta. Yksi ainokainen kukka näyttää olevan puhkeamassa. Kuva tältä päivältä. 


                                                                                
Kuva eiliseltä.           


Entäs tämä sitten, lasketaanko kukaksi? Arvaukseni 20.5 ei osunut helmililjankaan osalta oikeaan. Viimeisestä valinnastani eli tuoksuorvokkista ei valitettavasti näy vielä jälkeäkään. Kukinta-ajaksi arvelin kuitenkin 2.5.


                   Loppuun pari kuvaa kukintaansa aloittavasta Magnolia 'Leonard Messel'istä.

                        16 kommenttia:

 1. Hienoja kuvia puutarhastanne ja ihastuttavia kevään ensi kukkasia!
  Minä olen juuri hankkinut oksasilppurin, mutta en ole vielä oikein päässyt sinuiksi sen kanssa. :) Käpyjä koetan myös silputa, sillä niitä meillä riittää.
  Ihanaa kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. En muuten muistanut postauksessani tähdentää, että männynkäpyjä ei kannata yrittää hakettaa. Ne ovat liian kovia ja tylsyttävät vain oksasilppurin terät.
   Oikein ihanaa kevättä myös sinulle Sara.

   Poista
  2. Kiitos! 💚 Meillä on lähistöllä mäntyjä niin vähän, että niiden käpyjä kerätään vain joulukoristeiksi tai sytykkeiksi. :) Minä valitsin muuten murskaavan silppurin sen kehutun hiljaisuuden ja käyttömukavuuden takia, mutta vielä en ole ostoksen onnistumisesta täysin vakuuttunut. :)

   Poista
  3. Uskon, että murskaava silppuri on kuitenkin ollut hyvä valinta ja kun bonuksena on vielä hiljainen käyttöäänikin.

   Poista
 2. Tänä vuonna aion kokeilla käpyjen haketusta, kiitos sinun esimerkin. Pari ämpärillistä olen kerännyt valmiiksi, loppujen keräämisen meinasin nakittaa lapsenlapsille :)
  Sinivuokot kärsivät talvesta, pinkkiä ei näy missään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten tuossa edeltävässä vastauksessani Sarallekin kerroin männynkävyt ovat liian kovia haketettavaksi terällisellä oksasilppurilla. Murskaavalla silppurilla ei sen sijaan ole tullut kokeiltua miten sillä männynkäpyjen haketus onnistuisi.
   Meillä myös monet maanpeitekasvit ovat kärsineet talvesta.

   Poista
 3. Loistavaa hyötykäyttöä kävyille. Onneks lisäsit ettei männynkäpyjä kannata hakettaa, niillä olis meillä. Sulla on niin siistiä siellä 👍🏻

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisäksi kate tuoksuu hyvälle mielestäni tosi hyvälle.
   Kiitos.

   Poista
 4. Rakastan käpyjä, ovat varmaan hyväntuoksuisia ja miellyttäviä silppunakin. Meillä ei ole itsellä kuusta, mutta mänty on. On taas niin ihanaa kun kevätkukat nousevat maasta 💚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuoksu käpyhakkeessa on kyllä hyvä ja silpuuntuvat myös tosi hyvin.
   Kyllä kevät on hienoa aikaa ja täynnä kasvun ihmettä.

   Poista
 5. Käpyjen haketus on hyvä idea, lopputuloksena syntyy kivannäköistä katetta. Omat arvailuni kukinnan aikatauluista ovat tähän mennessä epäonnistuneet.
  Upeaa, että magnoliassasi on nuppuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käpyhake on tosiaan kivan näköistä, ilmaista ja ekologista. Oikukkaan kevään takia kukinta-ajan arvaaminen oli nyt kyllä vaikeaa. Magnolia yllätti tosiaan taas iloisesti.

   Poista
 6. Kyllähän täältäkin käpyjä löytyy, en vaan ole tullut ajatelleeksi, että ne oksasilppurin läpi voisi ajaa. Kiitos vinkistä! Hyvää katemateriaalia tosiaan - ja vieläpä kaunista! Ihana magnolia alkaa kukkia, sen viereltä et varmasti malta olla poissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ovat kuusenkäpyjä, niin kannattaa ehdottomasti hakettaa. On kyllä tosi kivan näköistä ja tuoksukin tulee vielä kaupan päälle.
   Onneksi lunta oli paljon magnolian suojana talvella ja ristihuuletkaan eivät päässeet sitä napsimaan.

   Poista
 7. No voi, etteivät veikkaukset osuneet kohdilleen. Eipä se niin vakavaa ollutkaan. Harmi, että tuoksuorvokki ei ole herännyt talviuniltaan. Toivotaan, että ei ole kokonaan heittänyt henkeään. Onneksi sentään magnolia kukkii pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika pieleen veikkaukseni menivät, mutta kiitos sinulle kivan haasteen alullepanosta. Tuoksuorvokki kyllä mitä luultavammin ilmaantuu, sillä sen maahan tippuneita siemeniä on aina runsaasti kasvupaikalla kesän jäljiltä.

   Poista