Translate

maanantai 2. toukokuuta 2022

Ruusujen alasleikkaus

Eilen iltapäivällä tartuin oksasaksiin ja leikkasin alas kaksi pihaantulotien varressa olevaa keijuruusua.

Tarkoitus oli myös putsata ruusujen juurella olevat maahumalat ja ahomansikat kokonaan pois, mutta valitettavasti maa oli vielä osin niin jäässä ettei perkaus täysin onnistunut. 

Kivet saivat vielä jäädä latomatta paikoilleen ja odottamaan, että penkki sulaa ja saan sen putsatuksi. Toisen ruusupuskan sekaan oli päässyt luikertamaan jostain myös pensasangervoa ja sekin pitäisi saada jollain konstilla poistetuksi.  


Oksia tuli lopulta melko vähän kahdesta ruusupuskasta. Pihan viimeiset lumikasat näkyvät taustalla.


Jänikset olivat päässeet järsimään 'Flammentanz' köynnösruusua melko pahoin sisääntulon läheisessä kolmiopenkissä, vaikka siinä oli talvella valtava lumikasa suojana. Eipä auttanut, kuin tarttua oksasaksiin ja katkaista ja siistiä kaikki syödyt oksankärjet. Kummoista kukintaa siis on varmaan sangen turha odotella tänä kesänä. 


Sitten eiliseen vappusäähän. Aamu valkeni meillä hyvin pilvisenä ja muutama tippa vettäkin satoi, mutta onneksi ilma alkoi kuitenkin melko pian kirkastua. Iltapäivällä paistoikin jo aurinko ja lämpötilakin kipusi +11 asteeseen.

Mukavaa alkanutta toukokuuta kaikille.


15 kommenttia:

 1. Ruusujen leikkaus on palkitsevaa, tulee siistin näköistä vaikka piikkejä kyllä riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keijuruusut olisi pitänyt leikata jo viime keväänä, mutta saman penkin kurttujen pois kaivuun takia se jäi tekemättä. Melkoista risukkoa puskat jo olivatkin.

   Poista
 2. Keijuruusut saivat uudistavan käsittelyn. Tosi kivalta näyttää viimeisen kuvan havuryhmä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisäksi saan siistittyä muutoin hankalasti perattavat ruusunalustat.
   Kiitos.

   Poista
 3. Alasleikkaus tekee varmasti ruusuillesi hyvää. Minä olen leikellyt nyt keväällä ruusuistani kuolleita oksia pois ja Ruusupenkki muuttui oitis siistimmän näköiseksi. Havualueesi on tosi kaunis. Tuollainen erilaisista havuista koostuva ryhmä näyttää mukavalta. Täytyy itsekin muistaa havut, kun suunnittelen mökkipuutarhaani. Aurinkoista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusut ränsistyvät kyllä melko nopeasti ilman leikkausta. Onneksi suuri osa ruusuista on saman vuoden versoilla kukkivia.

   Poista
 4. Reippaampi kurittaminen tekee kasvustolle hyvää, mutta mieluummin tarhurin omasta toimesta, kuin tietämättömien apulaisten ;)
  Vähiin mennyt lumet. Kaunista on jo nyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisen vuoden versollakin kukkivat ruusutkin hyötyvät usein leikkauksesta, kukinta vain valitettavasti jää pois leikkauskesänä.

   Poista
 5. Kauniit havut tuossa alakuvassa. Vielä on paikoin sen verran jäätä, että kaikkia paikkoja ei pääse kerralla tekemään loppuun. Iso urakka on aina noiden ruusujen kanssa. Tänään leikkelin yhtä ruusua ja nyt yritän loppupäivän päästä yhdestä piikistä sormessa eroon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tykkään havuista kyllä paljon.
   Ruusunpiikki sormessa onkin sangen kiusallinen.

   Poista
 6. Ritavuoren juurella2. toukokuuta 2022 klo 19.07

  Välillä on tehtävä näin järeä toimenpide. Äkkiä ruusut taas venähtävät ja kukkivat kahta komeammin.

  VastaaPoista
 7. Näin on. Nopeasti kasvu taas käynnistyy.

  VastaaPoista
 8. Hyvää jäläkii ootkin suanu aikaseks! Miulla vasta eissäpäin on nuo hommat.

  VastaaPoista
 9. Ruusujen siistiminen on piikkien vuoksi välillä kirjaimellisesti tuskaista, mutta lopputulos palkitsee. Ihanaa toukokuuta!

  VastaaPoista