Translate

tiistai 20. kesäkuuta 2023

Ensimmäiset pionit avasivat kukkiaan

'Bowl of Beauty'

Nyt hellettä piisaa. Ilmalämpöpumpun mittari näyttää tätä postausta kirjoittaessani +31 astetta ja koska on täysin tuuletonta, ulkona on todella tukahduttavan kuuma. Puutarhassa kasvit alkavat jo kellastuttaa alalehtiään ja nurmikko kulottua keltaiseksi kastelusta huolimatta. Isoa nurmialuetta ei muutoinkaan kannata kastelulaitteilla kastella kuin ihan pahimmin kuivumaan alkaneilta osilta. 

Kiinanpioni 'Sarah Bernhardt'

Kastelua kuitenkin riittää, sillä pihan salaojan purkuputken kaivuun ja korjauksen takia piti kaivuualueelle kylvää uusi nurmikko, jota on ollut nyt pakko kastella joka ilta, ettei kylvös pääse kuolemaan näillä kovilla helteillä.


Kiinanpioni 'Karl Rosenfield'


Myöskin vasta istutetut kesäkukan taimet ja ruukkukukat ovat kasteltavien listalla. Jotkut jopa kaksi kertaa päivässä. 

Harmillisesti jouduin viime viikolla, mahdollisimman epäsuotuisaan aikaan, hakeutumaan kalevalaisen jäsenkorjaajan pakeille jalassa vaivana olevan Bakerin kystan sekä myös selän takia. Eilen kävin lisäksi vielä kiropraktikolla tarkistuttamassa selkäni ja saamassa siihen manipulaatiota. Nyt selkää ei tietenkään saisi rasittaa ainakaan pariin päivään ettei vaiva ainakaan heti pääse uusiutumaan. Mieheni joutuukin nurmikon lisäksi kastelemaan kaikki minun normaalisti huoltamani ruukku- ja puutarhakasvit.


Kiinanpioni 'Rubra Plena'

Idänunikko 

Idänunikot availevat parhaillaan nuppujaan hyötytarhassa. Minulla on ollut samassa penkissä myös väriltään tummemman punainen idänunikko, mutta se on hävinnyt jonnekin.

Vielä on nuppuja puolet avautumatta.

Uskollisesti kukkiviin puutarhamme kasveihin kuuluu onneksi hyvin kestävä ja  perinteinen perenna mooseksenpalavapensas. Se ei näytä piittaavan kovasta kuumuudesta ja kuivuudesta lainkaan.

Kuva toisesta suunnasta otettuna.


 Ilmalämpöpumpun lukema tältä päivältä.

Tänään isot ja tosi synkät pilvet ajautuivat illalla talomme ylle ja ehdin jo riemuita, että nyt kaivattua sadetta viimein saataisiin. Mutta mitä vielä, samoin kuin viime kesänäkin helteiden ollessa pahimmillaan, saderintama kulki taas tutkakuvaa katsoessa molemmin puolin asuinpaikkamme ohi. Kyllä harmitti ja paljon. Torstai- iltapäivälle on säätiedotuksen mukaan luvassa sadetta. Katsotaan toteutuuko sekään ennustus?




17 kommenttia:

  1. Siellä jo pionit ehtivät kukkaan. Toivotaan että ymmärtäisivät hieman odotella täysimääräistä aukenemistaan ennen kovempia muuten toivottuja sadekuuroja. Bowl of Beauty on kaunis, omassa puutarhassani kylläkin siirtelyiden kohteeksi niin joutunut etten ole enää varma missä kohdassa se edes kasvaa. Ei niin yllättäen on halunnut pitää välivuosia kukinnassa kun pionit eivät hirveästi siirtelystä pidä. Toivotaan nyt kunnollista sadekuuroa molempien pihaan niin saisi hieman hengähdystä kastelusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luotan siihen, että viimeistään pionien ollessa parhaassa kukkaloistossa alkaa satamaan. Niin on käynyt niin monen monena kesänä. Ei haittaisi, kunhan vain sataisi.

      Poista
  2. Pionit ja unikot ovat näyttäviä. Huomiseksi iltapäiväksi on lupailtu sateita tänne etelään ja ne liikkuvat Suomen poikki kastellen seutuja aika kivasti 🍀 Tämä kuivuus alkaakin jo ahdistaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pionit ovat oikeita keskikesän kuningattaria.
      Kuivuus todella ahdistaa. Luumupuussakin alkaa olla jo keltaisia lehtiä.

      Poista
  3. Komeita pionikuvia 😊 ihastelin itsekin eilen, miten paljon nuppuja pioneissani oli, mutta niiden kukinta menee kyllä aikaisintaan ensi viikolla 😄
    Meilläkin kävi sateiden kanssa eilen samoin 🙈 toivottavasti huomisen sateet kastelevat kunnolla 😅

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin suurin osa pioneista on vielä nupullaan.
      Nyt tarvittaisiin pitkäkestoista ja sievää sadetta.

      Poista
  4. Täälläkin muutama pioni on avautunut, vaikka pääosa kukinnasta on vasta edessäpäin. Kuivuus on niin surkeaa. Meilläkin eilen ukkonen vähän jyrähteli, mutta saderintama ohitti meidät ilman pisaran pisaraa. Nurmikko kellettyy niistä kohdista, missä on pieni ruokamultakerros. Onneksi laitoin tänä vuonna vain vähän ruukkuja, ihan tarpeeksi riittää kastelavaa uusissa istutetuista taimissa.
    Mooseksenpalavapensas näyttää kauniilta. Toivotaan, että lähipäivien sade-ennustukset toteutuvat sekä siellä että täällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin suurin osa pioneista on vasta nuppu vaiheessa. Aurinkoisimman penkin pionit kukkivat aina muita hieman nopeammin.
      Ruukkukukissa riittää todella kasteltavaa näillä helteillä.
      Mooseksenpalavapensas on upea kasvi. Harmi, että sitä nykyisin näkee enää niin harvoin puutarhoissa.

      Poista
  5. Upeita kukkia! Hankin keväällä kaksi pionia ja molempiin kehittyi nuput, mutta niitä olisi pitänyt kastella todella paljon, että nuput aukeaisivat. Vettä ei vain riitä niin paljon. Harmi. Mooseksenpalavapensas on hieno, mutta täällä se on jostain syystä kovin pieni vuodesta toiseen ja kukkii aniharvoin - tänäkin vuonna se jättää näköjään väliin. Onneksi pysyy hengissä sentään. Kuivuus alkaa olla mahdotonta. Meille on luvassa ehkäsade huomenna aamupäivällä; vain ehkä ja todella vähän sittenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi pioneita ei enää taimivaiheen jälkeen tarvitse enemmin kastella. Olen joskus lukenut jostain, että pionit kasvavat luonnossa hyvinkin kuivilla ja ravinneköyhillä alueilla.
      Mihin ovat tyystin kadonneet kunnon kesät, jolloin sadetta saatiin sentään aika tasaisesti ja lämpöäkin silti riitti. Ilmastonmuutos taitaa olla surullinen tosiasia.

      Poista
  6. Pioni on yksi kauneimmista kesän kukista🌸
    Ihanat kuvat ja kukkaloistot.
    Auts! Mene varoen nyt älä rasita selkääsi❤️
    Onneksi sinulla on hyvä apulainen.
    Auringon iloa juhannus aikaasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pionien kaunista kukintaa puutarhassa odottaa aina varmasti hyvin moni.
      Kiitos....täytyy yrittää varoa.
      Ihanaa keskikesän juhlaa sinulle.

      Poista
  7. Pionien kukintaa odottaa joka vuosi yhtä innokkaana, eivätkä petä. Bowl of Beauty on aivan ihana. Meillä ensimmäiseksi avautujaksi ehti Coral Charm ja Red Charm.
    Nyt on saanut kastella kyllästymiseen saakka. Minullakin selkä kipeytyy helposti, mutta eiliseen saakka olen seisonut ahkerasti letkun varressa. Eilen oli runsaasti muuta tehtävää, joten sain Ukkokullan kasteluhommiin. Nurmikkoa emme edes kastele. Ei vaan ehdi eikä jaksa. Onneksi nurmikko virkistyy nopeasti sateita saatuaan.
    Tälle päivälle luvattu sade kutistui puolen tunnin kevyeksi yritykseksi. Ilma on sentään pitkästä aikaa viileämpää, +19. Voi pitää ikkunoita ja ovia auki. Puutarhan tilanne surettaa. On niin kuivaa ja nääntyneen näköistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pionien kukinta ei tosiaan petä.
      Täälläkin piti sataa, mutta isot saderintamat kulkivat asuinpaikkamme ohi. Vettä tuli niin vähän, ettei sillä ole mitään merkitystä.

      Poista
  8. I really like the blog and I hope people will have a new blog, thanks for the blog.😘
    Kingmaker slot review

    VastaaPoista