Translate

keskiviikko 7. kesäkuuta 2023

Orvokit ja atsalea

Meillä on jo useana vuonna orvokit kylväytyneet ihan itse kukkapenkkeihin. Tosin JOKU on ehkä hieman myös avittanut asiassa ja ripotellut kaikkein kauneimpien yksilöiden siemenkodista siemeniä penkkiin. Niinpä minun ei enää aikoihin ole tarvinnut ostaa keväisin orvokkeja, sillä niitä on runsaasti ihan omasta takaa.

Orvokit ovat myös mitä ilmeisemmin risteytyneet vuosien aikana keskenään ja penkistä löytyykin paljon erivärisiä variantteja.

Olen viime vuosina ihastunut erityisesti pienikukkaisiin orvokeihin, joita näkyy usein kaupunkien kukka-asetelmissa. Niitäkin löytyy kyllä muutamia puutarhaan kylväytyneenä .  

Terälehtien herkkää sineä.Lankkupenkin revontuliatsalea 'Nothern Hi-Lights' on alkanut nyt vauhdilla aukaista kukkiaan, kun sää  viimein taas lämpeni.
Samaisen penkin ihanan väriset 'Purple Sensation' ukkolaukat aukovat myös vauhdilla kukkiaan.


Niiden välissä kasvavat 'Claude Shride' varjoliljat nuokuttavat myös nuppujaan lupaavasti.


Tämä parhaillaan kukkiva kurjenmiekka on lähtöisin lapsuudenkodistani. Äitini kertoi sen olevan alkuaan Karjalasta. En koskaan huomannut kysyä äidiltäni, hänen vielä eläessään, keneltä hän itse oli iiriksen taimet saanut. Naapurissamme asui kyllä evakkoina Karjalasta tulleita, joten uskon äitini saaneen taimet heiltä. Lajike on ollut hyvin kestävä ja muistan jo lapsuudessani niiden kukkineen aina kauniisti kasvimaan laidalla, jonne äitini oli ne istuttanut. Olenkin iloinen, että sain kasvin taimia myös itselleni ja lämpimät muistot nousevat mieleeni aina iiristen kukkiessa.


 Loppuun vielä kuva etupihalla kukkivasta Walkerin hernepuusta.

12 kommenttia:

 1. Orvokit ovat niin uskomattoman kauniita ja tuo, että ne leviävät ja risteytyvät on niin ihanaa!

  VastaaPoista
 2. Niin ihania taas kaikki! Minulla on orvokkihimo, mutta ei niitä ei ollut Plantagenissa kun olisimme kerrankin oikein rahalla ostelleet. Pitää vielä katsella.

  Hernepuu - ihmeellinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No olipa harmi. Luulisi orvokkeja sentään jostain muualta löytyvän.
   Eikö olekin kiva.

   Poista
 3. Ai että minä rakastan orvokkeja. Pitääkin käydä perinteinen orvokkiruukku hakemassa. Meillä on vasta nyt yöpakkaset ohi (luultavasti)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi orvokki sietää hyvin muutaman asteen pakkasta.

   Poista
 4. Kauniita ovat orvokit ja plussaa kylymänsietäminen. Ihania ovat muutkin kukkijasi.

  VastaaPoista