Translate

maanantai 19. kesäkuuta 2023

Kello- ja jalokärhöt

Tommolan tilalta vuosia sitten hankittu kellokärhö on kukkinut jo viikon verran etupihan muurikivipenkissä. Kerrankin ehdin laittaa sille myös pensastuen ajoissa, jotta sen varret eivät pääse lakoamaan kovassakaan tuulessa ja sateessa.

Kelloköynnöksen vieressä kasvavan morsiusleinikin kukinta alkaa pian olla ohi. Ovat keskenään ihan kaunis parivaljakko, molempien kukkiessakin suht' samaan aikaan.

Viinikärhö 'Madame Julia Correvon'

Kärhökäytävän kahta puolta kasvavat jalokärhöt ovat lähteneet yhtä lukuunottamatta kaikki ihan reippaaseen kasvuun. Virolainen 'Piilu' loistaa tällä kertaa poissaolollaan. Katsotaan nyt ilmaantuuko se vielä esiin loppukesästä, vai uinuuko penkissä mullan alla jopa ensi kesään saakka tai ehkä vieläkin pidempään??


Tarhaviinikärhö 'Etoile Violette' on tapansa mukaan kovaa kyytiä kurottautumassa lähes nelimetrisen  salkonsa kärkeä. Nyt se on noin "puolimatkan krouvissa". 

Jalo- eli loistokärhö 'Rouge Cardinal' on myös jo kivasti kasvussa.



Sitten surullinen näky. Monia, monia vuosia aina ihanasti kasvimaan kasvulaatikossa kukkinut mantsuriankärhö näyttää nyt tältä. Tosin tänään mieheni kastellessa marjapensaita, hän huomasi yhden versonalun lähteneen kasvuun, joten ehkä peli ei olekaan vielä täysin menetetty.

Kuva viime kesältä, jolloin Mantsuriankärhö kukki aivan valtoimenaan, kuten sillä yleensäkin on ollut aina tapana. Arvaatte varmaan mitä ajatuksia tyhjä penkki on saanut minussa aikaan. Kasvimaalla myös oleva tiukukärhö  'Arabella' on onneksi hengissä, mutta senkin kasvu on huomattavasti normaalista jäljessä. Arabellan vieressä kasvavasta tarhalyhtykärhö 'Princess Katesta' oli joku eläin käynyt kahteen eri otteeseen katkaisemassa verson, ennenkuin älysin pyytää miestäni suojaamaan sen väliaikaisesti verkolla. 

Toki monta muutakin jalokärhöä, kuin pelkästään kuvissa olevat, on lähtenyt hyvin kasvamaan. Niistä laitan kuvia sitten kukinnan alettua.

23 kommenttia:

  1. Minulla ei ole Etoile Violette vielä noussut ja mietin näinkö jää nousematta? Viime kesänä se kukki ja kasvoi hyvin, silloinkin se lähti yllättävän myöhään kasvuun.
    Harmittaa, kun ennen hyvin kasvaneet kärhöt, kuten sinun upea Mantsuriankärhsi, loistavat poissaolollaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No onpa harmi. Uskon kuitenkin, että Etoile Violette vielä ilmaantuu, jollei vielä tänä kesänä niin sitten myöhemmin.
      Nyt mantsuriankärhö näyttäisi onneksi olevan elossa, sillä terhakka verso on alkanut puskemaan kasvua.

      Poista
  2. Ihanaa kukkaloistoa. Minun tekisi mieli ostaa kärhöjä, mutta olen saanut tuhottua monen monta (enkulinkäsityöt)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä kärhöt, etenkin jalokärhöt, ovat oikukkaita kuten kaunottaret yleensäkin.

      Poista
  3. Onneksi mantsurialaisessa on kumminkin eloa! Täälläkin ilostuin niin tänä aamuna, kun amurinviinin tyveltä nouseekin uusi verso, ajattelin jo sen olevan lopullisesti kuollut. Kuivalla paikalla se on aina ollutkin kitulias.
    Ihana sininen kellokärhö!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No onneksi näyttää siltä, että siinä on vielä elämää. Nämä yllättäen henkiin heränneet aiheuttavat aina aivan erityistä iloa. Luulet jo menettäneesi kasvin lopullisesti ja sitten se yllättääkin sinut lähtemällä kasvuun.

      Poista
  4. Ahaa, kärhöt voivat pitää lomaa? Tämä oli minulle uusi tieto, tai noh, enpä niistä paljoa tiedä muutenkaan. Toivotaan, että saisitte nauttia jälleen tuollaisesta ihanasta valkoisesta pilvestä. Vetää kyllä mielen matalaksi, kun tulee takapakkia. Mutta semmosta puutarhanhoito on, aina ei onnistu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kärhöt pitävät aina silloin tällöin lomaa juromalla maan alla parikin vuotta. Miksi näin käy, on täysi arvoitus.

      Poista
  5. Voi kuinka kaunista kukkaloistoa. Kärhö on todella upea köynnöskasvi.
    Sinulla ihanat nuo tuet mihin pääsevät kasvamaan kauniisti.
    Pidän köynnöskasveista. Kelloköynnös meilläkin kasvaa rehevästi ja villiviini taasen saavuttanut mieluisan vihreyden katokselle.
    Aurinkoista viikkoa sinulle ja mukavaa juhannuksen odotusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Köynnöskasvit ovat siitäkin hyviä, että ne vievät vähän tilaa puutarhassa ja nousevat kauniisti esille muusta kasvillisuudesta.
      Kiitos samoin.

      Poista
  6. Toivottavasti se lähtee vielä kasvamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi yksi verso on jo lähtenyt kasvamaan, joten toivoa on.

      Poista
  7. Minä taisin menettää mantsuriankärhön, ostin jo uuden taimen. Toivottavasti siellä lähtee kasvuun, toivoa ainakin on jos näkyy pienikin alku.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voit kuvitella miten ilahduin, kun mieheni huomasi kasvimaata kastellessaan mantsuriankärhön verson nousevan mullasta. Toivoa siis on.

      Poista
  8. Kärhöt ovat oikukkaita! Meillä kasvaa tarhaviinikärhöjä, osa niistä jo pitkällä, osaa vielä odotellaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kärhöt ovat tosiaan välillä oikukkaita,mutta niinhän ne kaunottaret yleensä ovat. 😂

      Poista
  9. Harmi Mantsuriankärhöä jos sen nyt menetit. Toivotaan että juurakosta nousisi vielä uutta alkua. Komea kukkapilvi viime kesältä joten ymmärrettävästi harmittaa nähdä kalju kohta sen tilalla. Muut kärhösi onneksi kiipeilevät elinvoimaisen näköisinä. Lannoitatko niitä erikseen? Omani kun ovat melkoisia harvoja rimpuloita noihin verrattuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt olen jo tosi toiveikas toipumisen suhteen. Koskaan ennen mantsuriankärhö ei ole jäänyt nousematta jo ihan ensimmäisten kärhöjen joukossa. No, kerta se on ensimmäinenkin.
      Kärhöt saavat kyllä lannoitusta ja kastelua suht’ säännöllisesti, jotta jaksavat kukkia kauniisti.

      Poista
  10. Upeat tuennat, moni kasvu jää näkemättä, kun kukinnot viistää maata pitkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olemme todenneet, että kärhösaloissa kärhöt pääsevät kyllä parhaiten oikeuksiinsa.

      Poista
  11. Näyttääpä kellokärhö tosiaan kauniilta morsiusleinikin kanssa. Ehdin jo harmitella mantsuriankärhöäsi mutta onneksi se sittenkin on hengissä. Minulla PERNILLE jurotti pitkään mutta on nyt lähtenyt kahden verson voimin kasvuun. Kaikki kärhöt ovat siis tänä vuonna täällä hereillä ja pari kellarissa talvetettua ovat jo aukomassa ensimmäisiä kukkiaankin. Aurinkoista juhannusviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kuinka hienoa kuulla, että kaikki kärhösi ovat lähteneet kasvuun eikä maan alla jurottajia ole lainkaan. Nyt kaikki minunkin kärhöni yhtä lukuun ottamatta ovat hyvässä kasvussa. Erityisesti ihmettelen Nelly Moseria, joka on muiden jalokärhöjen kanssa samassa kasvuvauhdissa. Se kun on yleensä kasvussaan aina tosi myöhäinen.
      Oikein mukavaa juhannusviikkoa myös sinulle.

      Poista
  12. You have large clematise, Anemone. They soon will bloom, I'm sure. My clematis are late, a little suffered of frost.

    VastaaPoista