Translate

maanantai 26. kesäkuuta 2023

Kesäkuun loppupuolen kukintaa


                         

Lämpimässä varastossa talvettamani kallat ovat kukkineet jo pitkään molemmin puolin kasvihuoneen ovea olevissa ruukuissa. Haluan pitää näille oikean ylistyspuheen, sillä niin helppohoitoisia ja koko kesän kukkivia kallat ovat.  

Viime syksynä nostin kallat purkkeineen päivineen lämpimän varaston lattialle. Keväällä sitten vain riivin ruukuista kaikki kuivuneet lehdet pois ja kasteltuani kallat vein ruukut kasvihuoneeseen. Eipä todellakaan mennyt kauaa, kun uudet aluksi hauskasti rullalla olevat lehdet aloittivat kasvunsa. Kukintaakaan ei kauan tarvinnut odottaa, kun sekoitin ruukussa käyttämäni kompostimullan sekaan kanankakkarakeita.

                             

Kasvihuoneen ikkunanpielissä oleviin amppeleihin istutin siemenestä kasvattamani keisarinelämänlangat. Kuuma ja helteinen sää näyttää vain lakastuttavan kukat hetkessä ja sainkin olla tarkkana, että sain edes nämä kukat kuvatuksi. Pinkistä pitävänä kukat ovat lähes täydellisen väriset ja hyvin kauniit. Erikoinen juttu kuinka pari keisarinelämänlangan kukista on ollut vasemmalla näkyvän kukan kaltaisia.

Kasvihuoneen edustalla ovat ruukkuun istuttamani tuoksuherneet kukkineet jo viikon verran. Niiden tuoksu on yksi kesäkukkien parhaimpia ja värit kuin hienointa samettia.


Puisissa kukkalaatikoissa ja hieman varjoisemmassa paikassa kelloköynnösten kavereiksi istuttamistani tuoksuherneistä oikeanpuoleisessa laatikossa on jo kukkia, mutta vasemmanpuoleisen laatikon kukintaa joutuu vielä odottamaan.
Etupihan kahdessa penkissä talvehtineet harjaneilikat ovat  myös kukkineet jo hyvän aikaa.

Kimalainen kukasta mettä keräämässä. 

Kärhökäytävän harjaneilikoista suurin osa sattuu olemaan joko valko.....

tai vaaleanpunakukkaisia.

Keväällä siemenistä kasvattamani oppineidenkukat eli tsinniat ovat selvästi käsineet niille liian helteisestä säästä sekä kuivuudesta, vaikka olen lorauttanut niiden juurelle vettä aina silloin tällöin.

                           

Keijunkukan hentoa kukintaa.


Jaloritarinkannukset ovat aina varmoja kukkijoita ja nyt ne ovat ihmeen hyvin pysyneet ryhdikkäinä, kuin sotilaat konsanaan.


Sen verran täytyy ottaa sanojani takaisin, että valkokukkaisia ritareita en ole saanut penkissä menestymään. Muutama valkokukkainen ostotaimi on ollut kokeilussa. Nyt jännitänkin onko viime kesänä hankkimani valkokukkainen 'Pure White' pysynyt hengissä ja kukkiiko se kenties. Se on istutettu kuvassa olevien sinisten ritarien joukkoon.

Keltaisista kukkijoista kukkivat parhaillaan päivänliljat ja ....


kamtsatkan maksaruohot sekä hyvin samankaltainen, mutta korkeampiversoinen .....


pääskynmaksaruoho.


Kärhöjen juurelle istutetut, muistaakseni 'Flashing Light'- ketoneilikat näyttävät viihtyvän hyvin. Keväällä talven jäljiltä ne ovat aina alkuun hieman surkean ja kuivan näköisiä, mutta elpyvät sitten melko nopeasti vihreiksi mättäiksi. Vasemmalla ihan penkin reunassa kasvaa myös kukiltaan hieman vaaleamman punaista neilikkaa.

Kulta-akileija omenapuupenkissä. Taustallaan nupullaan olevia pioneja ja erilaisia vielä kukkimattomia  päivänliljoja.


Kukka on hyvin kirkkaan keltainen.


Hopeamarunan vierelle itsestään kylväytynyt sormustinkukka etupihan muurikivipenkissä. Sormustinkukkien taimia on vähän joka puolella penkkiä ja osan joudun karsimaan pois.
 


Tienvarsipenkissä kukkii parhaillaan hentokasvuinen ja täysin hoitovapaa perhoangervo ja sen vierellä siihen kauniisti sointuva lehtoängelmä.


Perhoangervon edessä preeria-angervon kauniin vihreitä lehtiä.

Mukavaa uutta viikkoa.

17 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Perennoilla on melko paksu kasvualusta ja se on ollut pelastus tässä pitkään kestäneessä, yhtenäisessä helteessä. Parannettu savinen pohjamaa on osoittautunut sangen hyväksi kasvien kannalta.

   Poista
 2. Kauniin rehevää! Ihan mahtava ritarien armeija.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaloritarinkannusten sinikukkainen lajike on osoittautunut meillä tosi hyväksi ja runsaskukkaiseksi. Nyt toivon vain, että saisin myös valkokukkaisen ’Pure White’ n menestymään puutarhassa.

   Poista
 3. Kiitos! Lumouduin näihin kauniisiin kuviisi.
  Ihana puutarha teillä, jossa kasvaa niin hyvin hoidetut kesäloistot.
  Kyllä kesä on niin parasta aikaa.
  Nauti kukkaloistosta ja vihreydestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauniista sanoistasi.
   Kesä on ihanaa aikaa. Se saisi vain jatkua huomattavasti pidempään. 😊

   Poista
 4. Ihanaa, että tuoksuherneesi kukkivat jo nyt! Minä saan olla tyytyväinen, jos ne ovat kukassa heinäkuun aikana... Ihania lajeja, ihanat kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esikasvatus kyllä aikaistaa kukintaa melko paljon.
   Kiitos. 😊

   Poista
 5. Ritarinkannuksista tulee komea kukinto kun muutkin ehtivät kukkaan. Tuetko noita jotenkin? Omani saivat lopulta lähtöpassit kun retkottivat parina vuotena pitkin maata parhaaseen kukinta-aikaan vaikka muuten kukista pidinkin. Onpa kivan kevyt yhdistelmä syntynyt perhoangervosta ja ängelmästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En yleensä tapaa enää tukea ritarinkannuksia, mutta jos ei satu tulemaan kovia sateita tai ukkoskuuroja, niin pysyvät kyllä aika hyvin pystyssä.
   Lehtoängelmä ja perhoangervo ovat kyllä ihan kivat yhdessä.

   Poista
 6. Kaikkea kaunista ja niin siististi kasvavaa! Olet taitava viherpeukalo, kun jo nyt noin komeasti tsinniat ja tuoksuherneet kukkivat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Taitavuudesta en tiedä, mutta esikasvatus kyllä näyttää aikaistavan kukintaa melkoisesti.

   Poista
 7. Kylläpä kukkii kauniisti kaikenlaista. Millaisessa paikassa kallat viihtyvät, auringossa vai puolivarjossa? Tarvitsevatko ne paljon vettä? Voisi olla kiva kokeilla joskus niitäkin.
  Ihanan väriset tuoksuherneet! Olet saanut ne aikaisin kukkimaan. Omani kärsivät ilmeisesti maahan istutuksessa jotenkin tai sitten toukokuun kylmyys ja sitä seurannut lämpöaalto ei ollut niille mieleen. Jurottivat todella pitkään mutta ovat nyt lähteneet kasvamaan. Muutama viikko kuitenkin varmasti menee ennen kuin kukkivat.
  Ritarinkannuksesi ovat pian valtavan upeita. Valkoinen on ehkä tosiaan sinisiä tempukkaampi kasvamaan. Toivottavasti ostotaimesi innostuu kasvamaan ja kukkimaan komeasti.
  Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kallat ovat minulla ihan ruukuissa ja näyttävät viihtyvän sekä auringossa, että puolivarjossa. Kallat vaativat aika paljon kastelua, kunhan vain varoo ettei kastele niin paljon, että mukulat mätänevät.
   Minä pidin tuoksuherneitä keväällä pitkään kasvihuoneessa ja istutin ulos vasta, kun ilma kunnolla lämpeni. Tosin tuoksuherne kestää melko hyvin myös viileää.   Poista
 8. Sinulla on valtavasti monenlaista kukkivaa. Eikä mikään näytä kuivuudessa kärsineeltä.
  Tuoksuherneet aloittavat kukintaansa meilläkin.

  VastaaPoista