Translate

perjantai 26. elokuuta 2022

Jälleen vaihteeksi puusavottaa

Kaksi metsäsaarekkeen vasemmanreunimmaista puuta, iso mänty ja kuusi, kaadettiin takapihalta maanantaina. Olenkin jo pitkään ja hartaasti odottanut niiden kaatamista. Puut ovat roskanneet ihan mahdottomasti tiputellen kuivia oksanpätkiä sekä valtavan määrän käpyjä niin lankkupenkkien kulkulaitureille, itse penkkeihin kuin laajalle ympäristöönkin. Etenkin tuulisen päivän jälkeen näky on ollut melko lohduton. Halusinkin käyttää energiaani ihan muuhun kuin alueen jatkuvaan siivoamiseen.

Puut olivat sen verran isoja ja lisäksi hankalassa paikassa, että päädyimme suosiolla hankkimaan kaatajaksi ammattilaisen, jolla on asianmukaiset kaatoon tarvittavat välineet, sekä myös kaiken varalta lisäturvaa tuova vahinkovakuutus.

Onneksi nurmikko oli kesän helteiden ja satamattomuuden takia ihan kivikova ja raskaskaan kalustus ei tehnyt vaurioita nurmikkoon.

Hauskinta jutussa oli se, että juuri kun puut oli saatu kaadetuksi, hartaasti  ja pitkään odotettu vesisade alkoi saman tien. Sitä saatiin jopa hulppeat 8mm. No, sekin kyllä otettiin paremman puutteessa tosi ilolla vastaan. Kuva napattu keittiö lasin läpi, kun en halunnut kastella sateessa kameraani enempää kuin itseänikään.

Puut piti hyvin niukan kaatoon tarvittavan tilan takia kaataa ihan päällekkäin ja siinä kaatajan ammattitaito todella punnittiin ja hyväksi todettiin. Olimme sopineet heti alkuaan pelkästä puiden kaadosta. Oksien karsimisen ja runkojen sahauksen, sekä niiden pilkkomisen mieheni on tehnyt pikku hiljaa itse. Minä puolestani olen kärrännyt valmiiksi pätkityt oksat rantteelle kuivumaan. 

Keräsin havunoksat heti sitä mukaa kottareihin, kun mieheni sai oksat karsituksi. Havujätettä ja haravoitavaa kahdesta puusta tuli melkoinen määrä, eli yhteensä kolme suurta peräkärrykuormaa maankaatopaikalle vietäväksi.

Kaadon jälkeen koko ympäröivä alue valostui todella paljon. Kannonjyrsijäkin on jo tilattu. Seuraavana onkin vuorossa alkaa pikku hiljaa suunnittelemaan, mitä puiden kaadosta vapautuneelle alueelle tulee jatkossa.



 Käpyjäkin tuli paljon kerättäväksi. Ne minun on tarkoitus hakettaa heti ehtiessäni.

Mukavaa viikonloppua.

14 kommenttia:

  1. Ammattilainen saa uskomattomasti puun kaadettua sentilleen sille aiotulle paikalle.

    VastaaPoista
  2. Ammattilaisen työskentelyä ihailen ja ihmettelen. Meillä on pihassa isoksi kasvanut vaahtera. Se on vähän liian lähellä rakennusta ja syksyllä se lehtien määrä... huokaus. Lehtiä tuulisella säällä lentää myös naapurustoon. Näkösuojana puu on tarpeeton. Tässä vast ikään mietimme, että kaadetaanko puu vai ei. Jätettiin asia muhimaan ensi kesään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ammattilaisen työtä oli kyllä ilo katsella. Isoissa vaahteroissa saattaa olla yllättäviä lahovikoja, joten se kyllä kannattaa ottaa aina huomioon.

      Poista
  3. Isojen puiden kanssa saa olla tarkkana. Niiden koonkin tajuaa vasta, kun pötköttävät maassa pitkällään. Melkoinen homma taas teillä. Saat jouluksi pari käpyä koristeeksi. =)

    VastaaPoista
  4. Tuosta riittää jonkin verran jo polttopuutakin ensi vuodelle. Hyvä tila vapautui muuhun käyttöön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Polttopuuta tulee ihan kivasti. Se onkin ihan tarpeen nyt, kun sähkön hinta on kallistumassa.

      Poista
  5. Puiden sijainti olikin haastava, joten oli hyvä valita ammattilainen tehtävään. Riitti teille itsellekin puuhaa jälkien selvittämisessä. Saatte hyvän kasan polttopuita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miehelle polttopuiden pilkontaa riittikin useammalle päivälle. Nyt klapit ovat kaikki tehtyinä ja pihakin on siistitty roskista.

      Poista
  6. Välillä on avarrettava pihaa. On teillä puuhoo siinä ollukkin, roippeitten raivoomisessa. Meillä on kolome suurta koivuu kaajettavana tulevana talavena, lehettömään aikaan. Muutama Pihtakin on tuomion suanu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on. Klapejakin tuli melkoinen määrä kahdesta isosta puusta. Yksi aurinkopaneeleita varjostava mänty pitää ainakin vielä kaataa tänä syksynä.

      Poista
  7. Melkoinen urakka, mutta hyvin olette selvinneet. Mänty erityisesti tiputtelee neulusiaan pitkin vuotta, joten ymmärrän miksi halusitte eroon ylisuurista puista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta. Havunneulasia leviää vähän joka paikkaan. Toki polttopuitakin aina tarvitaan, sillä talvella meillä on käytössä varaava tulikivitakka lisälämmön antajana.

      Poista